Opgeruimd staat netjes

Opgeruimd gevoel

Einstein zei ooit: “Als een rommelig bureau wijst op rommel in je hoofd, waarop wijst een leeg bureau dan?” Misschien kon Einstein goed gedijen in chaos -hij was dan ook een genie, maar voor de meesten onder ons gaat dit niet op. Onze hersenen beschouwen wanorde als iets bedreigends. Gevolg: we voelen ons gestresseerd en angstig.Waarom maakt een rommelig bureau ons zenuwachtig en angstig? Om dit te begrijpen keren we best even terug naar de oertijd

Ten aanvalIn de oertijd was een onoverzichtelijke omgeving een levensbedreigende situatie. Die onoverzichtelijke omgeving zorgde er immers voor dat onze voorouders de vijand niet kon zien naderen. Op dat moment trad hun stressreflex automatisch in werking. De stresshormonen adrenaline en cortisol kwamen vrij, waardoor ze zich onrustig, angstig of agressief gingen voelen. Hun spieren spanden zich op en de bloeddruk steeg. Kortom: hun lichaam maakte zich klaar om te vechten of op de vlucht te slaan.Anno 2008 is onze hersenstam minder snel geëvolueerd dan onze leefwereld. Hierdoor beschouwt dit deel van de hersenen een onoverzichtelijke omgeving nog altijd als een bedreigende situatie. Vandaar dat wanorde ook vandaag nog een stressreactie bij ons losweekt met angst en onrust tot gevolg.

Fris hoofdTina (31) ondervond hoe stresserend rommel kan zijn. Ze vertelt: “Normaal is m’n bureau netjes, maar op een bepaald moment werd ik overspoeld door werk. Ik kon het tempo niet meer aan en er groeide een berg papieren op m’n bureau. Ik probeerde die stapel te negeren en me te focussen op mails en dagelijkse taken, maar die papieren herinnerden me constant aan m’n achterstand. Elke keer als ik ernaar keek, voelde ik me verlamd. De angst sloeg me om het hart omdat ik niet wist welke belangrijke zaken er allemaal tussenzaten.  Op een keer was ik vroeger op m’n werk en heb ik die stapel doorgespit. In geen tijd heb ik een boel weggegooid, dringende zaken in een mapje gestopt en de rest geklasseerd waar het thuishoorde. Ik voelde me opgelucht en rustig terwijl ik nog niet eens iets had uitgevoerd!” 

Het verhaal van Tina is herkenbaar. Rommel op je bureau zorgt voor rommel in je hoofd. Je moet zorgen dat die paperassen uit je gezichtsveld verdwijnen, anders blijven je hersenen alarm slaan. Je hoeft niet alles direct uit te voeren, maar je moet er wel een actie aan koppelen. Bijvoorbeeld ze in de juiste map steken of op je todo-lijstje plaatsen. Eigenlijk mag er maar één ding op je bureau liggen: datgene waaraan je op dat moment aan het werken bent.

Over todo-lijstjes gesproken: maak ze concreet genoeg. Vage plannen veroorzaken alleen maar meer stress en onrust. Schrijf bijvoorbeeld niet ‘vergadering voorbereiden’, maar noteer wanneer de vergadering plaatsvindt, waarover ze gaat en wat je precies moet voorbereiden. Oerhersenen verstaan geen vage plannen, ze verstaan enkel concrete acties.

Naast het vermijden van rommel, hebben we nog andere tips om je hoofd fris te houden.

·         Ga tijdens je middagpauze een half uur joggen of gewoon wandelen. Je hersenen maken dan endorfine aan, waardoor je een opgeruimd en goed gevoel krijgt. ·         Voer een goed gesprek met een collega. Ook dan maken je hersenen endorfine aan.

 ·         Werk niet terwijl je aan het eten bent. Swinnen: “Werk en rust moeten gescheiden zijn. Als je twee activiteiten gaat mengen, kan de stressreflex in werking treden. Ik ben dan ook totaal niet te vinden voor ontbijtvergaderingen of lunchvergaderingen. Het is zoals Boeddha zei: “Als ik eet dan eet ik, en als ik slaap dan slaap ik.””  Luc Swinnen( Different)  ism Barbara Peirs( VDAB) Voor een fris hoofd en geen stress: klik hier 

One Response to Opgeruimd staat netjes

  1. lucrece de bock schreef:

    Ik heb op 30 jaar nog nooit apart gegeten, ik heb geen pauze, ik werk gewoon door en eet onderetussen verder.
    Meestalis mijn maaltijd koud en kieper ik hemin de vuilbak, soms neem in een broodje dat ik dan maar half opeet.
    Niet goed bezig zeker ?

    Kijk eens op http://www.stressmanagement.be voor een pak informatie aangaande dit probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: