Overwork can kill

De term workaholic werd uitgevonden door de Amerikaanse schrijver Wayne Oats. Hij voelde zich verslaafd aan zijn werk, zoals anderen verslaafd zijn aan alcohol, wat hij vertelt in zijn autobiografie “Bekentenissen van een workaholic”. De term is in de Verenigde Staten aangeslagen en is nu gemeengoed geworden. Ook in België zijn er waarschijnlijk meer workaholics dan men denkt… Men kan ze herkennen aan hun blackberry’s, laptops en draagbare telefoons die overal mee worden gesleept. Het is belangrijk te weten of men het slachtoffer is van de werkdruk die door het bedrijf wordt uitgeoefend of eerder het slachtoffer van  zichzelf. Wellicht speelt het bedrijf een belangrijke rol bij het ontstaan van een gedrag van de workaholic. Maar veel werken hoeft niet noodzakelijk een verslaving te zijn. Zolang er maar een evenwicht is tussen beroepsleven en het gezin- en sociale leven. Men spreekt pas van een workaholic wanneer iemand al zijn energie in één activiteit steekt: het werk. Psychiaters spreken dan van een verslaving, een obsessie of zelfs van een angstsyndroom. Het werk is dan een uitdaging die een hevige maar kortdurige bevrediging geeft. Na een zekere tijd hebben deze verslaafden angst voor het weekend en de vakantie. Het is alsof men van een verslaafde zijn product afneemt. Net als alcohol- of drugsverslaafden vertonen ze dervingverschijnselen en een hevige angst. En een ondragelijke stress. Het is dus van belang dat de relatie met het werk wordt veranderd.

We weten het al jaren, de stress die gepaard gaat met vele uren overwerk kan nefaste gevolgen hebben. Japanners kennen dit fenomeen al onder de naam Karoshi. In 2002 presteerden 20% van de Japanse mannen meer dan 80 overuren per maand. Het waren vooral dertigers. Men denkt dat dit   143 doden kostte.

Maar ook bij ons verschijnen meer en meer studies die aantonen dat overwerken de gezondheid schaadt. Te veel werken heeft allerlei nare gevolgen zoals slechte prestaties. Alhoewel men vele uren bezig is presteren deze overwerkers minder dan hun collega’s die normale uren kloppen. The national sleep foundation toonde onlangs aan dat dat late werkers overdag minder presteren en een gevaar vormen op de weg. Ze veroorzaken meer ongevallen en vallen meer in slaap achter het stuur. Vele kenniswerkers nemen werk mee naar huis of werken in het weekend. Ze verwaarlozen hun sociale relaties en hun kinderen en lijden aan slaaptekort en zijn verslaafd aan hun werk en de attributen die erbij horen. je kent ze wel, de mensen die op hun vakantiewerk arriveren met de laptop al klaar om te werken  en de blackberry in de hand. Ze liegen tegen hun dierbaren dat ze te moe zijn om mee te doen aan de vakantieactiviteiten. Wanneer dan iedereen weg is kunnen ze weer lekker werken. Een verslaving aan werk is even erg als een verslaving aan drugs. Workaholics veronen een aantal kenmerken. Lees ze hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: