Het extern referentiekader

Een tweede moeilijkheid voor heel wat mensen is het feit dat ze zich voortdurend vergelijken met anderen ( extern referentiekader). Dit om zo na te gaan of alles onder controle is. Daardoor worden ze uitermate gevoelig aan emotionele chantage. Het vergelijken gebeurt automatisch en veroorzaakt angst en nijd. Want al vlug hebben ze de indruk dat ze de mindere zijn van de anderen. Alles is begonnen in onze jeugdjaren en door de verhalen die we daar gehoord hebben. In een gezin met meerdere kinderen hebben ze allemaal wel hun sterke en hun zwakke kanten. De een kan goed rekenen, de andere is gevoelig en empathisch, de een is introvert, de ander extravert.
Als we dat daar al beginnen te vergelijken zien we natuurlijk alleen die dingen waar we minder goed in zijn. Dat procédé zal dan verder gaan op volwassen leeftijd en zo ontstaat een minder goed zelfbeeld en angst.
Tenslotte beginnen we andere mensen te benijden.
En we geven het dan maar op, we willen ons niet meer verder ontwikkelen omdat we toch altijd het onderspit moeten delven door de vergelijkingen met anderen.

Zo mislukken ook vele intiemere relaties want gek genoeg voelen we ons vaak aangetrokken tot die persoon die de eigenschappen bezit die wij niet hebben. En dan kunnen we ons weer beklagen. En zo beginnen we soms zelfs onze partner beginnen te benijden. Want als onze partner te verschillend is wordt het zeer moeilijk een harmonieuze relatie uit te bouwen. 

Ook in bedrijven speelt een extern referentiekader een nefaste rol. Bijna 6 op de 10 ondernemers vindt dat het ondernemersklimaat bijdraagt aan zijn succes als ondernemer. De regelgeving wordt als een belangrijke stimulator of beperking beschouwd. Dit is een typisch voorbeeld van een extern referentiekader. Wanneer je zoiets gelooft laat je dat succes dan afhangen van factoren die je niet zelf in handen hebt.

Tenslotte zijn we dan ook vaak gevoelig aan het “wat zullen de anderen wel denken”.
Zo gaan we niet voor ons eigen doel maar laten we ons leven bepalen door anderen.

En dat is dan de basis voor:
slechte relaties
pesten op het werk
collegialiteit wordt erg moeilijk
teambuilding wordt bedreigend
haat en nijd
ongelukkig zijn
slachtoffer worden van Emotionele Chantage
slechte denktechnieken.

Oefen uw denkstijl, klik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: