Welzijn op het werk

De Kwaliteit van je werk en leven verbeteren In onze maatschappij vol mogelijkheden sta je vaak voor een moeilijke keuze. Kies je voor veel, of kies je voor kwaliteit? Kwaliteit en kwantiteit Een goed leven is gevuld met kwaliteit. Dan genieten we van de mooie dingen van het leven. We maken duidelijke keuzen en we hebben verstandige prioriteiten. Kwaliteit draait meestal om de lange termijn. Kwantiteit juist om de korte termijn. Een leven vol kwantiteit is een leven waarin je kiest voor veel. Dit leidt dikwijls tot oppervlakkige relaties, een slechte gezondheid, slechte voeding, weinig orde in het denken en rommel in je omgeving. Om kwaliteit te hebben in jouw leven is het nodig dat je goed georganiseerd bent, dat jouw gedrag en attitude niet teveel weerstand oproept, dat je een optimale zelfcontrole hebt en jouw emoties de baas kunt. Het is goed dat je een diepgaand inzicht hebt in je denkproces en niet ten onder gaat aan angsten of andere negatieve emoties. Veel zelfvertrouwen en een goed zelfbeeld zijn optimaal. En natuurlijk, een duidelijke visie en missie op lange termijn, ook in je privéleven. Dan ga je voor duurzame en goede relaties, niet voor populariteit. Goede relaties en goede vrienden zijn belangrijk voor welzijn en efficiëntie. Dat vergt echter een hele inzet. En meestal hebben mensen slechts een beperkt aantal van deze hechte relaties. En werk aan dingen die je echt goed en leuk vindt. Werk is zoveel meer dan alleen geld verdienen. En tenslotte, organiseer je. Spullen in je leven moeten na een tijd nagekeken en opgeruimd worden zodat er plaats is voor nieuwe dingen. Daar gaan we voor in Different BVBA ©.

Copyright Luc Swinnen (c)

3 Responses to Welzijn op het werk

 1. Yentl Cornelis schreef:

  Beste,

  Ik ben een leerlinge in het zesde jaar humane wetenschappen op het Sint-Vincentius Instituut te Gijzegem (Aalst).
  Voor mijn eindwerk voor het vak gedragswetenschappen, koos ik voor het onderwerp stress. De bedoeling is dat ik een interview afneem van een deskundige die ervaring heeft met het behandelen van problemen in verband met stress. In de bibliotheek vond ik uw boek ‘Stress is geen probleem’ waaruit ik waarschijnlijk heel wat informatie voor mijn eindwerk zal halen.
  Ik zou het fantastisch vinden als ik mijn interview met u zou kunnen doen. Volgens mij zou ik er heel veel uit leren en ik denk dat het ook wel interessant is om met een schrijver te praten, aangezien ik een opleiding journalistiek overweeg.

  Het spijt mij dat ik u via uw blog contacteer, maar ik vond geen andere contactgegevens.

  Vriendelijke groeten,
  Yentl Cornelis

 2. montblanc plumas schreef:

  We maken duidelijke keuzen en we hebben verstandige prioriteiten.

 3. Adi. schreef:

  Beste Luc

  Ik heb je uitleg via De Laatste Show over werkstress gevolgd.
  Als direct leidinggevende probeer ik al 8 jaren mijn motivatie over te brengen naar mijn medewerkers, collega’s leidinggevenden en hogere leiding.
  Welzijn op het werk (waaronder ook veiligheid) is een van mijn streefdoelen. De uitkomst is dat ik jarenlang tegen de bierkaai heb gevochten is ten koste van mijn eigen gezondheid geworden. Als fysieke klachten heb ik de symptomen van ‘Meniere’ in beide oren. Volgens oorarts te wijten aan overmatige stress. Ik voel mij opgebrand en kan niet meer ten volle presteren. Mijn hogere leiding heeft jarenlang weinig/geen betrokkenheid getoond tegenover de lagere leiding (brigadies, waaronder ik) en de werknemers (kloof was goed voelbaar, met negatieve sfeer en spanningen). Wij, brigadiers, kregen NOOIT complimenten, wel ‘onder ons voeten’ voor situaties waarvan zij soms onvoldoende op de hoogte waren, wegens tekort aan betrokken- en luisterbereidheid. Er heerst een eenrichtingscommunicatie. Zo werkt iedere brigade / ploeg op een ‘eiland’ voor zichzelf, met alle misverstanden van dien . . .
  Ik ben daarentegen voor ‘open communicatie, betrokkenheid en SAMENWERKEN en voel mij in deze situatie steeds meer gedemotiveerd.
  Aan de andere kant merken de werknemers ook dit gebrek aan betrokkenheid en heerst er een losse, onevenwichtige werkcultuur.
  Ik heb mij vele keren geuit, maar mijn oversten luisterden NIET.Concreet betekent dat voor mij en andere direct leidinggevenden dat wij ons tussen twee extreme situaties bevinden met o.a. sociale onrust op de werkvloer bij medewerkers die blijven aanslepen. Ik ben een perfectionist met veel verantwoordelijkheidszin en gedreven in mijn doelstellingen en heb veel gerealiseerd, zonder enige erkenning.
  Door aanhoudende druk ging het met mij vanaf 2010 steeds meer bergaf tot ik gecrasht ben juni 2011. Bij werkhehervatting na 3 maand ziek thuis, wegens depressie (depressie of burn-out, whatever, ik kan de juiste ‘ziekte’ ook niet definieren) was er wel een-en-ander veranderd.Ik kreeg plots wél meer complimentjes voor mijn bereikte doelstellingen en visies, … Maar eind december ben ik opnieuw gecrasht, omdat ik minder aankan dan vroeger (overgevoelig, minder accuraat en trager werken) en zit momenteel opnieuw thuis. Ik krijg, sinds mijn eerst crash in juni 2011, persoonlijke coaching op mijn persoonlijkheden (om te leven vanuit mijzelf door o.a. niet verder te leven naar verwachtingen en goedkeuringen van buitenaf, mijn zelfvertrouwen, angsten, …, te overwinnen). Ik word nu wél au serieux genomen, maar zit nog thuis en heb het gevoel dat ik niet meer dezelfde ben. Ik weet zelfs niet of ik voldoend energie heb om mijn huidige job verder te zetten . . .
  Heb jij advies hoe ik hiermee verder moet en welke mogelijke therapie ik best volg om mijn eigen doelstellingen te hervatten en verder te zetten?
  Is dat nog mogelijk, indien ik een burn-out heb ?
  Dank bij voorbaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: