De grote stressenquête op TV één bij ” Ook getest op mensen” ism met Marcel Vanthilt

Op TV één was er een grote enquête over stress en burn-out in “Ook getest op mensen” bij Marcel Vanthilt. De vragenlijst was gevalideerd en werd ingevuld door meer dan 70 000 Vlamingen.

Acht op de tien Vlamingen ervaart stress op het werk en één op acht heeft een risico op burn-out.  Slechts één op de vijf deelnemers zit in de veilige groene zone.

Burn-out bestaat uit extreme vermoeidheid, een cynische afstandelijke houding ten opzichte van werk en collega’s en een ongeloof in eigen talenten.

Sociaal leven als buffer

De deelnemers kregen vragen  als ‘Ik ontdek steeds weer nieuwe en interessante kanten aan mijn werk’, ‘Ik kan me geen ander beroep voorstellen’ of ‘Na mijn werk voel ik me nog fit voor mijn vrijetijdsbesteding’. Vooral die laatste stelling meet de mentale en fysieke fitheid na het werk.

‘Een burn-out is een energieziekte.  En dat is juist het probleem. Je  leven naast je werk is net een buffer tegen stress. Wie daar geen energie meer voor heeft, krijgt vlugger een burn-out.

In totaal deden maar liefst 76.000 Vlamingen mee aan de enquête, en de resultaten waren werkelijk onthutsend. Maar de eindresultaten  met kleurcodes waren sprekend:  15%, of één op de zeven Vlamingen, zit in de rode zone en stevent af op een burn-out. Nog eens 68% van alle deelnemers blijkt niet helemaal ervaart regelmatig spanning op het werk en kreeg een oranje code. Hier moet toch ook actie ondernomen worden, wat op lange termijn  kan dit leiden tot een burn-out. Dus slechts 17%, of niet eens één op de vijf Vlamingen verklaarde geen stress te ervaren.

Praat erover, blijf er niet mee lopen, consulteer de huisarts, zeker de groep in de rode zone. Wees geen perfectionist, zorg voor jezelf en probeer geen bergen werk te verzetten in een keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: